Nyári ünnepek > Nyár - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Nyári ünnepek > 9 weboldal. Kategória leírása:
Szponzorált linkek
Augusztus 20., az ünnep kialakulása
http://www.unnep.eu/nemzeti-unnepek/augusztus-20.-az-unnep-kialakulasa.html

A Szent Istvánra való emlékezésnek ugyan ezeréves hagyománya van, augusztus 20-a, mint nemzeti ünnep azonban mégis rövid múltra tekint vissza. Az államlapítás ünnepe a körmenetből nőtte ki magát a 20. században.

Augusztus 20., az ünnep kialakulása
Szent István vagy új kenyér ünnepe?
http://www.unnep.eu/nemzeti-unnepek/szent-istvan-vagy-uj-kenyer-unnepe.html

Augusztus 20-ról eszünkbe jut Szent István, az államalapítás, az új kenyér, az alkotmány és a Szent Korona ünnepe. Ennek oka, hogy korántsem hosszú múltra visszatekintő nemzeti ünnepünket a 20. században minden politikai rendszer a saját elképzelései szerint alakította.

Szent István vagy új kenyér ünnepe?
Szent Iván éjszakája
http://www.unnep.eu/nepi-unnepek/szent-ivan-ejszakaja.html

A téli napfordulón a karácsonyt, a nyári napfordulón pedig Szent Iván éjszakáját ünnepeljük. A naptárreform miatt ugyan az állítás nem állja meg a helyét, de hagyományos olvasatban június 24-én van fent a Nap a leghosszabb ideig az égen. Szent Iván éjszakája igazi csomópont az ünnepi kalendáriumban: megemlékezik róla az egyház, kialakította saját hagyományát a magyar népi kultúra és nem utolsó sorban Európa számos országában munkaszüneti nap.

Szent Iván éjszakája
Péter-Pál napja
http://www.unnep.eu/nepi-unnepek/peter-pal-napja.html

Az aratás kezdetéhez kevés néphiedelem tartozik, az ünnepi kalendárium inkább az aratás befejezését tartotta számon. Június 29-e, Péter-Pál napja az egyik leggyakoribb időpontja az aratás kezdetének, noha Vid (június 15.) és István napja (június 24.) ugyancsak elterjedt dátumok voltak.

Péter-Pál napja
Sarlós Boldogasszony
http://www.unnep.eu/kereszteny-unnepek/sarlos-boldogasszony.html

Boldogasszony ünnepek az egész évben felbukkannak, közös vonásuk, hogy mindegyik Szûz Mária ünnepléséről szól. Az egyházi ünnep viszonylag későn, csak a 14. században terjedt el, s mivel egybeesett az aratás kezdetével, a népnyelv sarlós jelzővel illette. Nemcsak a név, hanem az ünnep is pogány eredetű, eredetileg a betakarítás, a nyári munkálatok jeles napja volt.

Sarlós Boldogasszony
Forint születésnapja
http://www.unnep.eu/nemzeti-unnepek/forint-szuletesnapja.html

A ma használatos forint 1946. augusztus 1-én jelent meg a pénzforgalomban felváltva ezzel a hiperinflációs pengőt...A 20. századi önálló magyar fizetőeszközök sorában a korona és a pengő után a forint zárja a sort, amelyet – immáron a 21. században – minden bizonnyal az Euró vált majd fel. A nemzeti sajátosságok az Euró bankjegyen nem jelennek meg, lévén a papírpénz teljesen egységes. Az érmék hátoldala viszont országonként eltérő, így lehetőségünk lesz valamennyit átmenteni a forintból.

Forint születésnapja
Szent Medárd
http://www.unnep.eu/kereszteny-unnepek/szent-medard.html

A legenda szerint Medárd feje fölött egy sas szállt gyermekkorában, hogy megvédje őt az esőtől. Neve időközben egybeforrt az idõjóslással: ha június 8-án esik, akkor negyven napig nem áll el az eső, ha azonban száraz idő köszönt be, akkor negyven napos szárazság következik. A népi időjóslás valószínűleg korábban kialakította megfigyelését, és később illesztették Szent Medárd ünnepéhez. Június hónap a térségben igen csapadékos, így a bölcsesség egyáltalán nem alap nélküli.

Szent Medárd
Pedagógusnap
http://www.unnep.eu/vilagnapok/pedagogusnap.html

A pedagógusnap igazi globális ünnep, annak ellenére, hogy országonként eltérő időpontokban ünneplik meg. Magyarországon június első vasrárnapja.

Pedagógusnap
Környezetvédelmi világnap
http://www.unnep.eu/vilagnapok/kornyezetvedelmi-vilagnap.html

A környezetvédelmi világnap eseményszámba megy. Nem egy nemes cél érdekében hozott adminisztratív mozdulat, hanem valódi elkötelezettséget jelentő esemény. Az ENSZ 1972-ben hívta életre a világnapot, az évtizedek folyamán pedig alapelveket fogalmazott meg a környezeti értékek megőrzése érdekében. ENSZ világnap: június 5.

Környezetvédelmi világnap
Hirdetések
Oldal leírása
nyar.wyw.hu: Nyár katalógus - nyaralás, utazás, nyári munka, vakáció, szünidő, strandolás. A nyár és hónapjai, nyári ünnepek, programok, rendezvények, sport, ételek, receptek, versek a nyárról.
Gyűjteményünkben 202 válogatott nyár témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 202 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 2 | Linkre kattintás összesen: 13703